Skuggan av min själ

Skuggan av min själ är en föreställning om den spanske poeten Federico García Lorcas liv och verk. Föreställningen bestod av brottstycken ur hans pjäser, dikter, brev och teckningar. Genom skuggspel, animering, rörelse och levande skådespeleri frammanades Lorcas närvaro. Henrik Gustafsson spelade Lorca och Eva von Hofsten och Hans Kraiten Eriksson var dockspelare. Nasrin Barati stod för manus och regi. Föreställningen innehöll nykomponerad musik av Per Störby.

Skuggan av min själ spelades enbart för vuxna på vår fasta scen och fick ett mycket starkt positivt mottagande av både publik och press. Det är en viljestark föreställning som kretsar kring frågor om kärlek, död, förtryck, jämlikhet och som genomsyras av den magiska glädjen i att leva.

Föreställningen hade premiär den 23 augusti 2003 och sammanlagt spelades 30 föreställningar under hösten på vår scen. Dessutom spelade vi föreställningen på två internationella festivaler. Den första festivalen var 6. Internationales Schattentheater Festival Schwäbisch Gmund, Tyskland. Denna festival arrangeras vart fjärde år och är en av de mest prestigefyllda festivalerna i världen för skuggteater. Festivalen är enbart inriktad på skuggteater och sammanlagt medverkade teatergrupper från åtta europeiska länder. Sesam var den enda gruppen från Sverige och vi spelade två föreställningar av Skuggan av min själ. Mottagandet var mycket väl och responsen från publiken var otroligt värmande. Den andra festivalen var den 7 Internasjonale Figurfestivalen i Kristianstad, Norge. Där spelade Sesam 2 föreställningar och vi åkte hem med förvissningen om att publiken var mer än nöjd med vår föreställning.