Puppetry Art är en världsomspännande scenkonstform och vi är helt beroende av internationella och interkulturella samarbeten och utbyten för att fortsätta utvecklas. Som figurspelare / figurmakare i Sverige är man särskilt  beroende av impulser utifrån, då konstformen är relativt liten i Sverige.

Teater Sesam har alltid haft en internationell strävan som tagit sig uttryck i fortbildning, samproduktioner, festivaldeltagande och gästspel i andra länder. Nedan presenterar vi ett urval av dessa från de senaste åren.

Ryssland – Jekaterinburg

Den 12 Augusti reste Teater Sesam till Jekaterinburg, Ryssland, för att under en vecka medverka på The World Puppet Carnival 2018, en av världens största festivaler för Puppetry Art. Som svensk representant uppförde vi under veckan föreställningen Fairytale in Shadow som gjorde succé både bland besökarna och festivalens jury som gav oss pris för Best Experimental Performance under avslutningsceremonin.

Japan – Kinosaki / Tokyo

På Teater Sesam fick vi i Augusti 2016 besök av Honoh Horikawa, regissör och manusförfattare som grundat dans – och teatergruppen Setagaya Silk i Tokyo, Japan. Det mötet var början på planeringsarbetet inför ett omfattande utbyte och samarbete som ägde rum i November 2017. Teater Sesam åkte då till Japan för att tillsammans med Seinendan Link Setagaya Silk repetera in en föreställning som sedan spelades på turné i Kinosaki och Tokyo. Våren 2018 kom teatergruppen hit till Göteborg och gästade oss på hemmaplan med föreställningen “The Mysterious Shadow”.

Kuba – Matanzas / Havanna

Mellan 19 maj och 4 juni 2017 var Teater Sesam inbjudna att gästspela, föreläsa och hålla workshops I Matanzas och Havanna, Kuba. I samarbete med det Göteborgsbaserade produktionsbolaget “Possibilitas” och projektledaren Monika Wade arrangerades och utfördes ett omfattande program där Teater Sesam bidrog med två nyskrivna skuggspelsföreställningar samt flera workshops i skuggspelsteater för kubanska scenkonstnärer. Vi höll också föredrag om verksamheten och fick förmånen att ta del av fantastisk scenkonst producerad och framförd av våra kubanska kollegor.

Tv-inslag om Teater Sesams gästspel på Kuba

Frankrike – Paris

I maj 2015 genomfördes eventet L’Artchipel Västkusten, på Svenska Institutet i Paris där Teater Sesam medverkade och presenterade sina föreställningar Ringaren i Notre Dame och Vägen till Bolero för franska kulturproducenter. Detta var ett resultat av ett års medverkan i projektet UNSHADE, ett projekt med syfte att stötta musikgrupper, konsthantverkare, designers och bildkonstnärer i att utveckla och förbereda sig för en internationell satsning.

Business Sweden ledde projektet som initierades och finansierades av Västra Götalandsregionens kultursekretariat i syftet att stärka västsvensk kulturexport.

Ryssland – Ryazan

Teater Sesam medverkade vid “XV International Puppet Theatre Festival ”Ryazanskie Smotriny” i Ryazan, Ryssland, 11 – 17 sep 2015 med sin föreställning Vägen till Bolero.

Uppmärksamheten blev stor, både från publik och media. Teater Sesam har tidigare samarbetat med den ryska teatern Ryazan State Puppet Theatre och teaterchefen Valeri Shadski, som gäster och i samproduktion av en av Teater Sesams egna föreställningar. Hösten 2016 anlitade Teater Sesam en av deras dockmakare, Sergey Mavrei, för hjälp med tillverkning av figurer till föreställningen Puttrik.

Tv-inslag om festivalen där Teater Sesam omnämns

Thailand – Bangkok

Den 31 oktober 2014 reste Teater Sesams medarbetare iväg till Thailand för att medverka i den viktiga internationella dockteaterfestivalen “World Puppet Harmony Carnival”. Teater Sesam blev som enda representant från Sverige utvald att tillsammans med 126 grupper från sammanlagt 80 länder ingå i festivalprogrammet. Den 4 november spelade vi Vägen till Bo­lero på National Art Gallery i centrala Bangkok och fick ett varmt mottagande från både den lokala och internationella publiken.

Tv-inslag om festivalen där Teater Sesams konstnärliga ledare Nasrin Barati blir intervjuad