Vägen till Bolero

På en liten teater repeterar en liten orkester ett stort stycke musik. Alla musikerna har olika förutsättningar liksom olika instrument, men de har också något gemensamt, att framföra Maurice Ravels klassiska stycke Bolero. Men hur skall det gå för den lilla strävsamma orkestern när särintressen och allmänmänskliga problem hotar att splittra gruppen? Kommer cellisten att vara frisk till premiären? Vad är det som händer med fagottspelaren under repetitionerna och stråkarna, kan de samsas över ordningen som den redan pressade dirigenten vill ha?

Idag sker de flesta barns möte med den klassiska musiken genom film eller tv-spel där musiken skapar en bakgrund eller fond för ett annat medium. Med föreställningen “Vägen till Bolero” vill Teater Sesam genom en lekfull presentation avdramatisera mötet med den klassiska musiken. Vi vill ge barn möjlighet att komma i kontakt med symfoniska instrument, både visuellt och musikaliskt, samt ett tillfälle för barnen att fascineras över den magiska värld som en orkester kan skapa.

Vägen till Bolero hade premiär på Sesams fasta scen 2013, och blev en stor favorit. Sedan dess har föreställningen även spelats på den internationella festivalen World Harmony Puppet Theatre i Bangkok och Ryazanskiye Smotriny International Puppet Festival i Ryssland. Nationellt har föreställningen turnerat i Lysekil, Kinna, Västervik, Kalmar och på Örebro konserthus.

Vill du att föreställningen kommer till dig? Kontakta oss på Teater Sesam för mer turnéinformation!

MEDVERKANDE

MANUS & REGI: NASRIN BARATI KOMPOSITION: JONAS FRANKE-BLOM EFTER MAURICE RAVELS ”BOLERO” SCENOGRAFI: NASRIN BARATI, ROBERT CARLSSON ILLUSTRATION AV FIGURER / AFFISCH: GOLSHAN COWAN FIGURTILLVERKNING: NASRIN BARATI, ARTHUR RAGNARSSON TILLVERKNING AV MINIINSTRUMENT: JONAS FRANKE-BLOM KOSTYM: ANNA SEFVE MUSIKER: LENE SKOMEDAL, ANNA SVENSDOTTER, NICKLAS RYDH, CECILIA HULTKRATZ TEKNIK: JESPER BERGER SKÅDESPELARE: ALEXANDER HOPMAN LILJA, EMELIÉ STERNER PRODUCENT: GABRIELLA DURAFFOURD, KAJSA LJUSEGREN

”Det handlar om ett omsorgsfullt pedagogiskt tänkande. Barnen med sina registrerande förmågor ska få med sig bilden och ljudet av hur olika instrument ser ut och låter. Och det får de sannerligen, välgjort som allting är. Det är svårt att förstå att det inte är dockorna som framkallar tonerna, så verkligt får dockförarna det hela att se ut och låta.”

– Britt Nordberg. Alba

läs hela recensionen här  

 

”Men det är först när jag sjunker ner i Teater Sesams lilla, hemsnickrade salong, som mitt hjärta börjar klappa på allvar. För den mångåriga konstnärliga ledaren Nasrin Barati har med ”Vägen till Bolero” skapat en riktig pärla och bjuder på folkbildande, njutbar och humoristisk dockteater för alla mellan 2 och 102 år. Med utgångspunkt i Ravels klassiska mästerverk ”Bolero” får publiken följa en brokig dockorkesters öden och äventyr under generalrepet inför en storpremiär.”

– Liv Landells, Expressen GT

läs hela recensionen här

 

Här kan du se trailer för Vägen Till Bolero

 

 

 

 

RINGAREN I NOTRE DAME

Ringaren i Notre Dame

Genom den mångbegåvade Esmeralda och den tillbakadragna Quasimodo får vi bevittna två utsatta människors hårda kamp för överlevnad i 1400-talets Paris. Quasimodo har levt ett ensamt liv instängd i Notre Dames katedral med klockorna och Gargoylerna som enda sällskap vid sidan om sin beskyddare och till lika nemesis, ärkediakonen Claude Frollo. I sitt möte med Esmeralda väcks något till liv i Quasimodos själ när han för första gången upplever äkta vänskap och medlidande.

Manus / Regi / Konstnärlig Ledning: Nasrin Barati
Originaltext: Victor Hugo
Scenografi: Nasrin Barati, Robert Carlsson, Per-Anders Karlsson
Skulptur: Arthur Ragnarsson
Dekormåleri: Ulrika Lundgren
Ljus- och ljudteknik: Robert Carlsson, Gillis Bondesson
Komposition: Jonas Franke-Blom
Kostym: Anna Sefve
Illustration: Henning Cedmar-Brandstedt
Masktillverkning: Henning Cedmar-Brandstedt, Nasrin Barati
Skuggfigurer: Nasrin Barati
Skådespelare: Peter Jägbring, Emelié Sterner, Alexander Hopman Lilja
Producent: Andreas Johansson, Anna Sefve

”Att besöka Teater Sesam är att kliva in i en annan värld. Nasrin Barati och Teater Sesam vet hur man tar en klassiker och trollar fram dockteater med relevans för barn, här och nu. […]Vissa scener illustreras med ett skuggspel som andas medeltid. Mycket stämningsfullt, och ett klokt sätt att avdramatisera otäcka scener utan att censurera dem”

– Liv Landell, Expressen GT
Läs hela recensionen