Katitzi

Vad händer med det barn som blir avvisat av vuxenvärlden i landet hon fötts i – trots att det är hennes hemland?Historien om Katitzi är baserad på Katarina Taikons självbiografiska serie för barn och ungdomar och beskriver ett skeende som upprepar sig om och om igen. Vem som helst skulle kunna vara Katitzi, hennes historia kunde lika gärna vara din eller min!

Katarina Taikon säger själv: ”Jag säger inget som inte står inskrivet i FN:s stadgar. Jag har inte kläckt de geniala idéerna om mänskliga rättigheter. Jag vill bara att alla människor ska behandlas lika.”

Nasrin Barati har skapat en föreställning om särbehandling och utanförskap ur barns perspektiv. I hennes manus lyfter hon upp hur ett segregerat samhälle skapar nya offer och nya förövare. Det är en påminnelse om att vi aldrig skall överge våra medmänskliga värderingar eller vår solidaritet.

Se trailern för föreställningen här

MEDVERKANDE

KONSTNÄRLIG LEDNING / MANUS / REGI: NASRIN BARATI ORIGINALTEXT: KATARINA TAIKON KOMPOSITÖR: JONAS FRANKE-BLOM LJUD- & LJUSDESIGN / TEKNIK: JESPER BERGER SCENOGRAFI: GER OLDE MONNIKHOF ILLUSTRATION / GRAFISK DESIGN: GOLSHAN COWAN DOCK- SKUGGFIGURER: GOLNOSH HOSSEINI, NASRIN BARATI KOSTYM / PUBLIKVÄRD: JENNY HOLMLUND SKÅDESPELARE: ALEXANDER HOPMAN LILJA, EMELIÉ STERNER PRODUCENT: GABRIELLA DURAFFOURD, GOLNOSH HOSSEINI, KAJSA LJUSEGREN

”Föreställningen fokuserar på Katitzis barndom och de brott mot FNs konvention om mänskliga rättigheter som hon och hennes familj ständigt utsattes för. Att inte få gå i skolan, att inte ha rätt till en riktig bostad är en del av svensk historia att skämmas över. (…) Med Katitzi fångar Teater Sesam upp frågor om fördomar och rasism, som man hoppats varit i avtagande. Det finns många frågor från denna och även de tidigare .nämnda uppsättningarna att ta med hem till klassrummet och matbordet.”

Läs hela recensionen här