KATITZI

Katitzi

Vad händer med det barn som blir avvisat av vuxenvärlden i landet hon fötts i – trots att det är hennes hemland?

Historien om Katitzi är baserad på Katarina Taikons självbiografiska serie för barn och ungdomar och beskriver ett skeende som upprepar sig om och om igen. Vem som helst skulle kunna vara Katitzi, hennes historia kunde lika gärna vara din eller min. Katarina Taikon säger själv: ”Jag säger inget som inte står inskrivet i FN:s stadgar. Jag har inte kläckt de geniala idéerna om mänskliga rättigheter. Jag vill bara att alla människor ska behandlas lika.”

Med föreställningen Katitzi vill Teater Sesam uppmärksamma hur barnen blir lidande i en vuxenvärld som separerar människor ifrån varandra. Hur bemöter barnet alla de fördomar som hon drabbas av? Nasrin Barati har skapat en föreställning om särbehandling och utanförskap ur barns perspektiv. I hennes manus lyfter hon upp hur ett segregerat samhälle skapar nya offer och nya förövare. Det är en påminnelse om att vi aldrig skall överge våra medmänskliga värderingar eller vår solidaritet.

Konstnärlig Ledning / Manus / Regi: Nasrin Barati
Originaltext: Katarina Taikon
Kompositör: Jonas Franke-Blom
Ljud- & Ljusdesign / Teknik: Jesper Berger
Scenografi: Ger Olde Monnikhof
Illustration / Grafisk Design: Golshan Cowan
Figurtillverkning: Golnosh Hosseini, Nasrin Barati
Kostym / Publikvärd: Jenny Holmlund
Skådespelare: Alexander Hopman Lilja, Emelié Sterner
Producent: Gabriella Duraffourd

”Att inte få gå i skolan, att inte ha rätt till en riktig bostad är en del av svensk historia att skämmas över. Att den välgjorda och uttrycksfulla Katitzi-dockan vid tillfälle placeras på en bänk mitt i den unga publiken gör att problemen kommer närmare […] Med Katitzi fångar Teater Sesam upp frågor om fördomar och rasism, som man hoppats varit i avtagande.”

– Bitt Nordberg, Alba
Läs hela recensionen