DON QUIJOTE

Don Quijote

Hösten 2015 hade Don Quijote storslagen urspremiär på Teater Sesam och spelades till våren 2015. Manuset är skrivet av Nasrin Barati och baserad på romanen Den snillrike riddaren Don Quijote av La Mancha av Miguel- de Cervantes.

Don Quijote är den sista föreställningen i Teater Sesams trilogi om våld. Med  glimten i ögat vill vi visa på våldets oändliga meningslöshet. Berättelsen om Don Quijote tar oss med på ett humoristiskt och absurt äventyr men vi vill även att föreställningen ska få oss att blicka mot vår inre Don Quijote. För oss på Teater Sesam öppnar berättelsen också för frågeställningar om vilka inbillade fienden vi kan bära med oss inombords, och vilka ideal eller normer som driver en person till att utöva våld. Don Quijote skrevs under 1600-talets mitt men dess teman är i hög grad aktuella än idag.

Den fattiga adelsmannen Don Quijote sitter på sin kammare och förläser sig på ärofyllda riddarromaner. Förblindad av att vinna ära och sin älskade Dulcineas kärlek övertygar han bonden Sancho Panza att följa med honom som sin väpnare. Tillsammans rider de ut i världen på en irrfärd fylld av Don Quijotes galenskap och inbillade hjältemod.

Manus / Regi / Konstnärlig Ledning: Nasrin Barati
Originaltext: Victor Hugo
Scenografi: Nasrin Barati, Robert Carlsson, Per-Anders Karlsson
Skulptur: Arthur Ragnarsson
Dekormåleri: Ulrika Lundgren
Ljus- och ljudteknik: Robert Carlsson, Gillis Bondesson
Komposition: Jonas Franke-Blom
Kostym: Anna Sefve
Illustration: Henning Cedmar-Brandstedt
Masktillverkning: Henning Cedmar-Brandstedt, Nasrin Barati
Skuggfigurer: Nasrin Barati
Skådespelare: Peter Jägbring, Emelié Sterner, Alexander Hopman Lilja
Producent: Andreas Johansson, Anna Sefve

”Att besöka Teater Sesam är att kliva in i en annan värld. Nasrin Barati och Teater Sesam vet hur man tar en klassiker och trollar fram dockteater med relevans för barn, här och nu. […]Vissa scener illustreras med ett skuggspel som andas medeltid. Mycket stämningsfullt, och ett klokt sätt att avdramatisera otäcka scener utan att censurera dem”

– Liv Landell, Expressen GT
Läs hela recensionen