Teater Sesam håller workshops i skuggspelsteater, en teknik där alla kan utveckla både sin kreativitet och sitt personliga uttryck. Workshopen går att beställa till skolor inom ramen för skapande skola, men även till mötesplatser och kulturhus samt på Teater Sesam. Vi tar med skuggspelsskärm och allt material.

Workshopen är framtagen av Teater Sesams konstnärliga ledare, Nasrin Barati, och leds av antingen Nasrin eller någon av teaterns skådespelare som lärt sig skuggspelstekniker av Nasrin under sin tid hos oss. Deltagarna får lära sig både tekniken bakom att skapa skuggfigurer och skuggscener, hur man får liv i skuggfigurerna och hur man berättar en historia.

Målet med workshopen är att ge deltagarna ett nytt uttrycksmedel och att väcka deras skaparlust. Att fokus ligger på skuggspel snarare än dockspel beror bland annat på att denna äldsta form av figurteater går att göra nästan hur enkel (eller hur avancerad) som helst. Dessutom går det att ta med sig, bygga och spela skuggspel nästan överallt. Workshopen kan på så vis få en naturlig fortsättning, hemma eller i skolan. Då man agerar bakom en skärm istället för på scenen blir det lättare också för de blygare barnen att berätta sin historia.

Med avstamp i traditionella folksagor utvecklar barnen egna manus, skuggfigurer och scenlösningar. Med sig hem tar de sedan inte bara materialet de tillverkat, utan även ett nytt sätt att förmedla tankar, känslor och idéer, samt en unik upplevelse av en värld som annars förblir främmande för många barn. Förhoppningsvis leder också aktiviteter likt denna till att teatermiljön avdramatiseras och att barnen i framtiden får ett mer självklart förhållningssätt till konstformen.

Vi håller med jämna mellanrum öppna workshops i våra lokaler på Teater Sesam för privatpersoner, och besöker skolor m.m. i Västra Götalandsregionen. Är du intresserad av att boka ett workshoptillfälle? Kontakta oss här.