DRÖMSPELET

Drömspelet

Skuggteater för vuxna efter August Strindbergs pjäs. Drömspelet var nominerad till Göteborgspriset för bästa teater 1998 av Nöjesguiden.

”Ett Drömspel är egentligen att härma drömmens osammanhängande men skenbart logiska form. Allt kan ske, allt är möjligt och sannolikt. Tid och rum existerar icke; på en obetydlig verklighetsgrund spinner inbillningen ut och väver nya mönster: en blandning av minnen, upplevelser, fria påhitt, orimligheter och improvisationer. Personerna klyvas, fördubblas, dunsta av, förtäras, flyta ut, samlas. Men ett medverkande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag. Han dömer icke, frisäger icke, endast relaterar. Sömnen, befriaren, uppträder ofta pinsam, men när plågan är som stramast, infinner sig uppvaknandet och försonar den lidande med verkligheten, som huru kvalfull den än kan vara, dock i detta ögonblick är en njutning, jämförd med den plågsamma drömmen.”

Regi: Nasrin Barati, Peter Wanselius
Originaltext: August Strindberg
Textbearbetning: Mansour Shahpar
Scenografi: Nasrin Barati, Mansour Shahpar
Musik: Per Störby
Skuggfigurer: Nasrin Barati, Mansour Shahpar
Figurspel: Nasrin Barati, Charlotta Magnusson, Roddy Morales, Mansour Shahpar

“Det känns ibland som att man sitter framför ett akvarium och tittar in i en väsensskild värld. Strindberg kunde knappast ha önskat sig en bättre spelplats för sitt drömspel än denna.”

– Anders Thuresson, Bohusläningen